13 Haziran 2014 Cuma

Turkiyede ilk 3 teyiz

Vali Aksoy, "Sağlığa Zararlıdır Yazmasına Rağmen İçiyoruz"
Samsun’un tütün ile mücadelede Türkiye’de ilk 3’te olduğu belirtildi.
Samsun’un tütün ile mücadelede Türkiye’de ilk 3’te olduğu belirtildi.
Samsun Valiliği İl Tütün Kontrol Kurulu Sekretaryası’nın yürüttüğü Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” etkinliği düzenlendi. Eğitim Araştırma Hastanesi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ufuk Ekinci, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Tekin Balcı, hastane yöneticileri, başhekimleri, doktorlar, hemşireler ve vatandaşlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Ertan Uzun, “Türkiye 19 Temmuz 2009 tarihinden bu yana yüzde 100 dumansız hava sahası uygulamasına başladı. Halkın kullanımına açık resmi ve özel tüm kapalı alanlarda tütün tüketimi yasaklandı. Bu yasağa uyulması için denetim ekipleri kuruldu ve denetimler aralıksız yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütü tütün kullanımını azaltma çalışmaları ve yüzde 100 dumansız hava sahayı uygulamasında Türkiye’yi çok başarılı bir ülke olarak kabul etti ve dünyaya örnek ülke olarak gösterdi. Bu çalışmalar neticesinde ülkemizde önemli oranda sigara kullanımında azalmalar oldu” dedi.
TÜTÜN KULLANIMINA BAŞLAMA YAŞI ORTALAMA 17.1’DİR
Samsun Haber e Daha sonra tütün denetim hizmetleri ve faaliyetleri hakkında sunum yapan Uzun, “Tütün kullanımında dünyada görülen en sık 8 ölüm nedeninden 6 tanesi risk faktörüdür. Bu risk faktörleri arasında akciğer hastalıkları, tüberküloz, akciğer kanseri gibi faktörlerdir. Pasif içici sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalandır. Kapalı ortamlarda ve iş yerlerinde yüzde 15.6, evde yüzde 38.3, özel araç içersinde yüzde 26.4 oranında pasif içicilik durumu söz konusudur. Dünyada her yıl 6 milyon ölümden 600 bini pasif içicilerdendir. 2030 yılında 8 milyon ölüm beklenmekte ve bu ölümlerin yüzde 80’i düşük ve orta gelir düzeyi ülkelerde gerçekleşecektir. Ülkemizde her yıl 100 bin civarında ölüm tütün ve hastalıklar nedeniyle oluyor. 2030 yılında 240 bin ölüm olacağı hesap ediliyor. Her gün veya ara sıra tütün kullanan 2008 yılında yüzde 31.3 iken 2012 yılında yüzde 27’ye düştü. Bu düşüş dünyada çok takdir topladı ve çok büyük bir başarı olarak görüldü. Tütün kullanımını erkeklerde kadınlara göre daha yüksek bir oranda düşüş gösterdi. Buda yüzde 47.9’dan yüzde 41.4’e düştü. Tütün kullanımının yaş gruplarına göre baktığımızda 35 - 44 yaş grubunda yüzde 36.2, 25 - 34 yaş grubunda ise 34.9’dur. En sık bu yaş grubunda kullanıldığı görülmektedir. Tütün kullanımına başlama yaşı ise ortalama 17.1’dir. 18 yaşından önce başlayanlar yüzde 58.7, 15 yaşından önce başlayan yüzde 16.1’dir” diye konuştu.
“TÜTÜN İLE MÜCADELEDE İLK 3 İL ARASINDAYIZ”
Sağlık Bakanlığı’nın sigarayla ilgili çok önemli çalışmalarının olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Kanserin her çeşidinde bir şekilde risk faktörleri arasında yer alan sigara ve tütün ile mücadele konusunda Sağlık Bakanlığı’nın da çok önemli çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmaların her yıl olduğu gibi 31 Mayıs tarihinde genel bir değerlendirilmesi yapılmaktadır. Samsun’daki değerlendirmede de şunu gördük ki, Türkiye’deki en başarılı iller arasındayız. Tütün ile mücadelede ilk 3 il arasındayız. Bu da Samsun için gurur verici bir hadisedir. Tütün kullanımının yaşı giderek azalıyor. Altlara doğru iniyor, lise çağlarına kadar düşüyor. Biz de bir sosyal sorumluluk olarak, bir vatandaş olarak, bir baba olarak, bir aile olarak bununla mücadele etmemiz kesinlikle şarttır. Çünkü bütün hastalıkların etkisinde sigara neredeyse ilk sıradadır” şeklinde konuştu.
“ ‘SAĞLIĞA ZARARLIDIR, ÖLDÜRÜR’ YAZMASINA RAĞMEN İÇİYORUZ”
Tüm uyarılara rağmen insanların halen sigara içtiğini ifade eden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy şöyle konuştu: “Sigaranın sağlığa zararları konusunda artık bütün insanlar hemfikir ancak böyle olmasına rağmen yine tüketen de yine insanlar olarak bizleriz. Sigaranın üzerinde ‘sağlığa zararlıdır, öldürür’ gibi ibarelerin olmasına rağmen bunu içmeye yine devam ediyoruz. Kanser türlerine baktığımızda kadınlarda görülen kanserlerden ilk sıradaki meme kanseridir. Yaklaşık yüzde 40 kadınlarda görülen kanser türleridir. Erkeklerdeki kanser türlerine baktığımızda ilk sırada akciğer kanseri geliyor. Uzmanların bize verdiği bilgiye göre akciğer kanserinin en önemli etkenlerinden birisi de sigara kullanımı veya sigara içilen ortamda bulunulmasıdır. Dolayısıyla erkeklerin bu anlamda daha riskli bir grubu oluşturduğu, sigara konusunda akciğer kanseri ile karşı karşıya kalma boyutunda bir durum söz konusu olduğunu da görüyoruz.”
Konuşmaların ardından Samsun’da tütün ile ilgili çalışmalarda görev alanlara plaketler verildi.
Daha sonra Dünya Tütünsüz Günü etkinlikleri çerçevesinde Samsun Valiliği İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanlığı’nda Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün düzenlediği ve il Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destek verdiği ilkokul, ortaokul ve liseler arasında farkındalık arttırmak amacıyla “İnsanlığın Ortak Düşmanı” başlıklı afiş, resim, kompozisyon ve slogan yarışmasında dereceye girenlere belgeleri verildi. Daha sonra dereceye giren eserlerin sergisi gezildi.
samsunyerelhaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder