2 Haziran 2014 Pazartesi

Samsunda Meme Sempozyumu


Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kendi kendine meme muayenesi konusunda 333 bin 500 kadına eğitim verdiklerini açıkladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ), Amerikan Meme Derneği, Türkiye Meme Hastalıkları Derneği Federasyonu, ABD Pittsburgh Üniversitesi iş birliğiyle Samsun'da ilk kez düzenlenen ve iki gün sürecek olan 'Meme Sempozyumu' sağlık dünyasından geniş bir katılımla Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde başladı.

Sempozyuma Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, Samsun Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Samsun İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, kamu ve özel hastanelerde görev yapan sağlık personelleri ve çok sayıda davetli katıldı.

"MEME KANSERİ EN İYİ TEDAVİ EDİLEN KANSER TÜRÜ"

Sempozyumda ilk olarak konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Samsun Valimizin sayın eşine, hanımefendilere Samsun'un farklılığını ortaya koyan bir çalışma sergilediği için teşekkür ediyorum. Gerçekten Samsun bu bakımdan çok farklı bir şehir. Meme hastalıklarının tanınmasında en önemli hususu bir hekime müracaattır. İnsanlarımızı böyle bir ön bilgiye sahip olarak, bu hususa yönelmeleri ve en küçük bir durumda da hekime başvurmaların konusunda da 2 yıldır süren bir eğitim programını yürütülmekte. Katkıları için tıp camiası adına kendilerine teşekkür ediyorum. Bu türlü toplantılar şehrimizde, üniversitemizde oldukça sık olarak yapılmakta. Elbette tedavi için öncelikle tanımak gerekli. Bunun için bu konuda halkın bilincinde olması gerekir. Meme kanseri en iyi tedavi edilebilen bir kanser türü. Bu konuda da özellikle dünyada hekimlerin ve hastaların yoğunlaşmaları aynı zamanda belki tartışılacak bu sempozyumda. Taramaların yaygınlaşması konusunda da dünyada da tartışmalar var. Bu taramaların erken tanıyı gerçekleştirdiği muhakkaktır" dedi.

"BELKİ TÜRKİYE'DE BU ANLAMDA YAPILAN EN BÜYÜK ÇALIŞMALARDAN BİRİ"

Samsun'da kendi kendine meme muayenesi konusunda 333 bin kadına eğitimler verildiğini belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Türkiye'de kanser türlerine baktığımızda erkeklerde görülen en yoğun kanser türü akciğer kanserdir. Kadınlarda ise meme kanseridir. Özellikle meme kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Bu amaçla kadınlarımızın karşı karşıya kaldığı kanser riski olan bu hastalıktan kurtulabilmeleri, tespit edilerek en az zararla atlatmaları adına biz 'Kadın Sağlığı Projesi'ni uygulamaya geçirdik. Özellikle hedef kitle olarak 1560 yaş grubunu aldık. 1560 yaş arasında biz bu eğitimleri vermeyi de hedefledik. Samsun'da 1560 yaş gurubu kadın sayısı 390 bin civarındadır. 2011 yılı Ocak ayında biz bu çalışmalara başladık. İl Sağlık Müdürlüğü ekipleriyle bu çalışmaları titizlikle sürdürüyoruz. Bugüne kadar hedef kitlemizin yüzde 85'ine ulaşmış bulunmaktayız. 333 bin 500 civarında bir sayıya biz bu eğitimleri verdik. Eğitim çalışmalarımız içerisinde kadınlarımıza anne sütünün faydalarından, meme kanserine, sigaranın zararlarından diğer kanser türlerinin özelliklerine kadar olan bilgileri verdik. Asıl amaç meme kanseriydi. Meme kanserinde kadınlarımızı kendi kendilerine muayene etmelerini sağlamaktı. Kendi kendini muayene edilmesi noktasında kadınlarımıza eğitimler verildi. Eğitim programları sonrasında ise arzu eden kadınlarımız varsa uzmanlarımız tarafından meme muayenesi yapıldı. Riskli görülenler hastanelere yönlendirildi ve müdahaleler edildi. 333 bin kişi bu eğitimlere fiilen katılan ve kayıt altına alınan kişilerdir. Bu belki Türkiye'de bu anlamda yapılan en büyük çalışmalardan birisidir" diye konuştu.

"2023 YILINDA 21,3 MİLYON KANSERLİ HASTA"

İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen ise dünyada ve Türkiye'de meme kanseri ile ilgili verdiği bilgide 2012 verilerine göre dünyada 14,1 milyon yeni kanser, 8,2 milyon ise kanserden ölüm olduğunun hesaplandığını söyledi. Prof. Dr. Vahit Özmen, "Ben ilk önce bu konuda çalışmalarından dolayı Hülya Aksoy hanımefendiye teşekkür ediyorum. Kanser nüfus artışı, yaşlanma, obezite, stres, nükleer atıklar, tütün ve alkol kullanımdaki artış ile birlikte artmaya devam etmektedir. 2012 verilerine göre dünyada 14,1 milyon yeni kanser, 8.2 milyon ise kanserden ölüm olduğu hesaplanmıştır. Yeni kanserli hastaların yüzde 57'si ve kanserden ölümlerin yüzde 65'i gelişmekte olan ülkelerdedir. 2030 yılına gelindiğinde, yani kanserli hasta sayısı 21,3 milyona, kanserden ölenlerin sayısı ise 13 milyona ulaşacak ve kanser en sık ölüm nedeni olacaktır. 2030 yılında kanserli hastaların ve kanserden ölümlerin yüzde 75'inin gelişmekte olan ülkelerde olması beklenmektedir" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder